När nu Rikspolisstyrelsen meddelade de förändrade reglerna för antagningen där man bland annat tagit bort språkprovet och lämplighetsbedömningen motiverade man det med att man vill att ”fler ska söka till polisutbildningen”. Det kan låta bra men om man betänker faktumet att det under 2011 antogs 671 personer av totalt 16 065 sökande så blir det märkligt. Den egentliga anledningen bakom de förändrade reglerna kan endast vara samma motiv som fördes fram i utredningen från 2008 och som utgår från kvotering baserad på kön och etnisk bakgrund.
Kvoteringsivern märks i dag inom stora delar av polisens verksamhet:
Ett exempel fick jag nyss höra talas om från Malmö där polisledningen nyligen lanserade ett kvoteringsprojekt som syftar till att få in fler kvinnor till piketen. Det resulterade i att 40 poliser fick ägna en hel dag åt tester för runt 20 kvinnliga aspiranter. Frustrationen bland poliserna över att ägna dagen åt att kvotera in kvinnor i stället för att stoppa våldsvågen i staden har varit påtaglig.
2006 omtextades en polisbil med ordet ”Ayna” på dörren i stället för ”Polis”. Syftet var att ”locka förortskids till polisen”. Ännu mer anmärkningsvärt blev denna kampanj med beaktande av att ”ayna” är en förkortning av det turkiska slangordet ”aynasiz” som syftar på polisen med betydelsen att de inte har någon skam i kroppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar