fredag 25 maj 2012

Fängelse efter misshandel av ensamkommande


Fängelse efter misshandel av ensamkommande

FÄNGELSE En ensamkommande mördas, en annan ensamkommande rispas med kniv och vittnar. Han misshandlas sedan av en kriminell kompis till de tre nu morddömda. Såväl polisen som den ensamkommande var övertygade att allt hade ett samband, att hans vittnesmål var grunden. Men det var betydligt mer banalt än så.
Vi tar det från början
Tidigare i april meddelades domen mot de tre som tog sig knarkpåverkade in till ensamkommande på asylboendet Kärråkra i Eslöv en kväll i höstas. Trion var där för att köpa hasch, något som förnekats av ansvariga att sådan handel förekommer. I tumultet skjuts den ensamkommande afghanen Musthaba Sekandari i ansiktet med en pennpistol och han avlider en vecka senare.
Killarna som dömdes:
- Valjon Ibrahimi, f. 1990 och från Malmö, för bland annat för mord till elva års fängelse.
- Rasmus Tim Grönvall, f. 1991 och från Eslöv, till tre års fängelse med brottsrubriceringen medhjälp till vållande till annans död.
- Flamur Misimi, f. 1989 och från Eslöv, för medhjälp till vållande till annans död i fängelse i fyra år.
Lunds tingsrätt, B 862-12
Under rättegången Lunds tingsrätt skedde även flera utbrott bland åhörare och direkta hot från båda sidor. Även en syster till de nu dömda hotades vid något tillfälle ute på stan.
Strax innan morddramat knivrispades en annan ensamkommande afghan av trion, vilket han sedan motvilligt vittnade om i tingsrätten.
Misshandlad
Samma dag, den 23 mars, som åklagaren och advokater höll slutpläderingarna i målet besökte han och flickvännen, hennes två tjejkompisar samt ytterligare en ensamkommande fritidsgården Gasverket i Eslöv på kvällen. Inne på fritidsgården attackerades afghanen av tre killar – kompisar till den dömda trion. Killarna misshandlade honom då med en rak höger. Det fanns även tidigt uppgifter om knogjärn och biljardkö som tillhyggen. När polis larmades till Badhustorget, där Gasverket ligger, rådde kaos. 25 personer var samlade utanför och det var en upprörd stämning. De tre misshandlande killarna, en 20-åring och två 17-åringar greps direkt.
Afghanen fördes i ambulans till Lunds lasarett. Där konstaterades en bruten näsa och skelettskador, med frakturer på kind- och käkben. Afghanen hade även svullnader i ansiktet och en blödning i höger öga. I efterhand när han fick prata med polisen uttryckte han sin besvikelse över polisen och hela rättsväsendet. Bland annat sa han:
– Jag är rädd och otrygg och känner mig isolerad. Jag har sagt att något kommer att hända mig om jag vittnar.
Emellertid erbjöds han skyddat boende så länge rättegången pågick i mordmålet. Det sa polisens utredare som hade hand om misshandelsmålet. Afghanens flickvän kände sig lika otrygg i Eslöv, speciellt som alla nu vet vem hon är. Snacket går bland de unga, menade hon.
Banalt bråk
Men misshandeln berodde inte på hans vittnesmål under rättegången. Utan om något helt annat. Den ensamkommande och övriga ville spela tv-spel på fritidsgården den aktuella kvällen men fick inte varvid en av tjejerna blev irriterad och sa till den ene 17-åringen att nu var det deras tur. Det tålde inte han och utan ringde istället dit 20-åringen. Sedan var misshandeln ett faktum.
Nu har Lunds tingsrätt delat ut domarna:
Stefal El Tahan, f. 1992 (arab), fick två månaders fängelse för misshandel.
17-åringarna fick ungdomstjänst då de anses ha handlat i samförstånd med 20-åringen.
Stefal El Tahan
Han är ingen duvunge precis.
Under en period under 2010 plågades Eslöv, Södra Sandby, Genarp, med flera mindre orter i Skåne av bostadsinbrott och personrån. Det mest spektakulära rånet skedde den 20 oktober. Eleverna i årskurs sju på Killebäckskolan i Södra Sandby hade fått egna laptops att jobba med. När eleverna var på väg till skolan på morgonen stoppades de en efter en, hotades samt några fick örfilar. De elever som uppgav att de gick i åttan släpptes förbi. Totalt rånades 11 sjundeklassare på sina datorer. Efter en tids jakt och spaning fick man tag på gärningsmännen, som hade sålt vidare alla datorer till okända köpare.
De tre som greps:
- Stefal El Tahan
- Bobby Junior Lärlund, f. 1994 (zigenare)
- Abid Al Rahman Mohamed Shaalan, f. 1995 (arab)
De åtalades för grov stöld, försökt till grov stöld, rån, rånförsök olaga hot, olaga tvång, ofredande och ringa misshandel. Där ingick även ett bostadsinbrott hos en åldring via balkongen när den gamle fortfarande var hemma. Mannen chockades och fick utstå kränkningar av killarna. Och under den pågående rättegången förra våren gjorde Stefal El Tahan tillsammans med en kumpan villainbrott och stal gods för drygt 43 000 kronor.
I maj 2011 kom domen. Abid Al Rahman Mohamed Shaalan och Bobby Junior Lärlund fick ungdomsvård och ungdomstjänst 120 timmar medan Stefal El Tahan fick fängelse tre månader samt skyddstillsyn. I januari dömdes åter Bobby Junior Lärlund till skyddstillsyn. Då hade han under hösten 2011 gjort inbrott med en kompis och stulit en mängd gods. I domen ingick även narkotikabrott och olovligt brukande av fordon. Före datorrånen och allt annat har trion även dömts för andra överfallsrån, inbrott och misshandlar i Eslöv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar