måndag 2 juli 2012

“No negroes” på Donners Brunn i Visby under söndagskvällen


“No negroes” på Donners Brunn i Visby under söndagskvällen

DISKRIMINERING Innekrogen Donners Brunn i Visby stänger ikväll sin populära utebar. Det gör man därför att det är Sverigedemokraternas dag i Almedalen och man vill inte ha några Sverigedemokrater i baren. Det kränkande och diskriminerande tilltaget, som på ett slående sätt påminner om sådan rassegregation man kunnat se i andra länder med anslag på restaruanger med texter som “whites only” eller “no negroes”, motiveras paradoxalt nog med argument som att man står upp för yttrandefrihet, tolerans och alla människors lika värde.
Donners Brunn är en naturlig avslutning på dagen för politiker, pr-folk och journalister under Almedalsveckan. Ikväll får man dock gå någon annanstans. Så här motiverar säger Tina Fridell, restaurangchef och delägare och med ett förflutet i socialistiska föreningen Ordfront, restaurangens apartheid-beslut:
– Jag är väldigt stolt och glad över att leva i ett land med grundlagsskyddad yttrandefrihet. Sverigedemokraterna står för saker vi inte kan ställa upp på över huvudtaget. Vi känner oss inte bekväma med att erbjuda den produkten i dag.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tar beskedet med klädsamt lugn:
– Tur att det är fotboll i kväll så att vi har något annat att göra.
Han kommenterar dock restaurangledningens påstående om att stängningen ska ses som en manifestation mot SD och för yttrandefrihet:
– Om man tycker att yttrandefrihet är viktigt kanske man borde bry sig mindre om vilka åsikter ett parti har och istället stå upp för rätten att uttrycka dem.
I samband med valet 2010 gick skokejdan Brandos ut med ett liknande besked – man ville inte ha några negr… förlåt Sverigedemokrater i sina butiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar