söndag 1 juli 2012

Motiven bakom den våldsamma släktfejden vid Sahlgrenska


Motiven bakom den våldsamma släktfejden vid SahlgrenskaSLÄKTFEJD En (sunnimuslimsk) kurdisk kvinna ligger inlagd på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg efter en lång tids sjukdom och har inte långt kvar. Men istället för att uppträda med värdighet har hennes många anhöriga, uppdelade i två falanger, drabbat samman i en våldsam pågående konflikt.
Den ena falangen består av kvinnans närmsta anhöriga/familj som bara vill begrava henne i lugn och ro när det blir dags. Men det vill inte den andra falangen, kvinnans släkt, som bland annat finns i Irakiska Kurdistan och Tyskland såvitt vi förstår det. Den falangen vill ha en traditionell begravning,  och då gäller islamska begravningsregler. Falangen anser att kvinnans närstående familj “vanhedrar” hennes minne men även släkten om begravningen inte består av traditionella inslag.
Det andra motivet ska vara ett desperat sista försök att rädda kvinnans liv. Kvinnans släktingar vill få en dyrbar operation genomförd utomlands, troligen i Tyskland men det vill inte hennes närmsta gå med på eller bekosta.
Ovan är ännu så länge obekräftade motiv till de våldsamma sammandrabbningar tidigare i veckan.
I tisdags natt var de närmaste anhöriga på plats hos den dödssjuka kvinnan på CIVA, Centrala intensivvårdsavdelningen. Men släktingfalangen dyker upp för att försöka övertyga de närstående om en traditionell begravning. Det slutar med kaos i sjukhuskorridoren eller utanför där drygt 30 män och kvinnor var inblandade. Polisen larmas dit men då har de flesta hunnit avvika från sjukhuset.
Onsdag kväll var det dags igen men då blev det betydligt våldsammare. Fem eller sex bilar finns på plats på parkeringen utanför sjukhuset. Flera män från båda falangerna drabbar samman med tillhyggen där några skadas. En av männen sliter upp en pistol och skjuter mot en eller flera av bilarna. En man skottskadas i handen. Sedan flyr skytten i sin bil. Polisen sätter in en massiv insats och beslagtar fyra bilar varav en med skotthål. Man hittar även ett slängt vapen under insatsen. Ett dussintal förhörs och slutligen grips fem män, intialt misstänkta för mordförsök.
Under söndagen sker häktningsförhandling vid Göteborgs tingsrätt för tre av männen: En man misstänks på sannolika skäl för försök till mord och två män för misstänks för grov misshandel:
- Mustafa Nawsad Aziz, f. 1976. Försök till mord
- Omar Omid, f. 1969. Har tolkbehov på sorani. Grov misshandel
- Sherif Rojgar, f. 1982 och medborgare i Irak. Grov Misshandel
Göteborgs tingsrätt, B 8260-12
Särskild händelse
Situationen är så allvarlig att Polisen i Västra Götaland har betecknat bråken som särskild händelse, en åtgärd som tillämpas i extrema situtioner och innebär att man får hela myndighetens resurser till sitt förfogande. Beslutet kvarstår tills måndag då man gör en ny utvärdering.
Sahlgrenska hårdbevakas liksom två andra sjukhus, där även säkerhetsansvariga tillsammans med polisen uppgraderat säkerhetsåtgärderna så att patienter och vårdpersonal kan känna sig trygga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar