fredag 9 mars 2012

Terroristhärva i Finland växer

Finlands första terroristhärva, med kopplingar till somaliska terrororganisationen al–Shabaab, växer. På tisdagsmorgonen greps ytterligare en man och polisen utförde husrannsakningar. Fallet utreds av Centralkriminalpolisens och Skyddspolisens gemensamma utredningsgrupp. Misstankarna kretsar kring värvning och finansiering av terrorism.

Den anhållna mannen är en 31-årig somalier med finskt medborgarskap, och sitter nu häktad misstänkt för finansiering av terrorism.

– Vi fortsätter med förhören och har beslagtagit en hel del material, både i elektronisk- och pappersform. Mannen kommer att hållas arresterad fram till fredag klockan 12. Sedan måste vi besluta om vi begär att hålla honom häktad och avgöra om det finns skäl att gå vidare, säger kriminalkommissarie Kaj-Erik Björkqvist.


Sammanlagt är nu sex personer misstänkta för inblandning i härvan, varav två (en kvinna) förelagts med reseförbud. En 34-åring som greps i september, även han somalier, sitter fortfarande häktad.

Våren 2011 stod det klart att terrororganisationen var på väg att etablera sig i Finland, och i december 2010 uppgav Skyddspolisen att de hade ett tiotal personer med misstänkta kopplingar till bland annat al-Qaida under bevakning.

Avpixlat
HBL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar