onsdag 14 mars 2012

Salafistmuslim brände ned moské

BELGIEN En imam dödades i en anlagd brand mot en shiamoské i Brysselförorten Anderlecht på måndagskvällen. Svensk media rapporterar flitigt om branden och imamens död, men inget om de bakomliggande orsakerna.

Den 46-årige imamen dog av rökförgiftning då han försökte släcka branden. Den misstänkta gärningsmannen tog sig in i moskén beväpnad med en yxa, kniv och hällde ut brandfarlig vätska och tände sedan på.

Moskébesökare fick tag i gärningsmannen som låstes in. Polisen uppger att hans motiv är oklara men att han beskriver sig själv som muslim född 1978. Enligt ett vittne hade han skanderat om Syrien, och uppgifter från den lokala befolkningen talar om att han är salafist, en extremkonservativ gren av islam som inte sällan hatar shiiter.

Enligt Isabelle Praile, en företrädare för den muslimska populationen i Belgien, hade moskén fått polisskydd några år tidigare på grund av hot från just salafister.

Vid en presskonferens tidigare idag uppgav den belgiska polisen att mannen uppgett tre olika identiteter, varav ingen stämmer. Han vistas således illegalt i landet, en så kallad “papperslös”.

BBC
Avpixlat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar