söndag 25 mars 2012

Mohamed Merahs 27-årige storebror, Abdelkader, greps

Mohamed Merahs 27-årige storebror, Abdelkader, greps i samband med tillslaget tidigt på onsdagsmorgonen. Under de initiala förhören uppger han att han stödjer sin lillebrors handlingar och att han är stolt över hur han dog.
Bilder inifrån Mohamed Merahs lägenhetAbdelkader sitter anhållen i enlighet med fransk terrorlag. Sprängmedel ska ha hittats i hans bil. Trots det helhjärtade stödet för broderns massmord, i efterhand, säger han sig inte ha känt till dem.

Den franska underrättelsetjänsten har länge haft även 27-åringen under uppsikt, som anses vara en extrem islamist. Han har misstänkts för rekrytering av ungdomar till heligt krig i Irak 2008 och för att ha haft kontakt med radikala muslimer i Egypten. Nu försöker man utreda om Mohamed var lika radikal som sin storebror.

– Det var storebrodern som sådde idéerna i hans huvud, säger en kvinna till L’Express. Hon hörde av sig till polisen då Mohamed tvunget skulle visa propagandafilmer från al-Qaida för hennes son.

I förhandlingar med polisen under den 32 timmar långa belägringen hävdade Mohamed att han opererat på egen hand, utan att hans familj skulle ha känt till hans förehavanden. Enligt åklagaren Francois Molins var han mycket fascinerad av våldsfilmer – han kunde spendera timmar i sitt hem med att titta på filmer där folk fick halsen uppskuren och dylikt.

Under angreppet mot den judiska skolan tog han tag i en liten flickas hästsvans för att hålla fast hennes huvud då han sköt henne i tinningen.

Politiken

Relaterat

Islamistisk massmördare död efter polisräd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar