torsdag 28 maj 2009

Svenskar döda i strid i Somalia

Unga män i Sverige lockas av terrororganisationen al-Shabaabs budskap och reser till Somalia för att delta i strider. Hittills har minst ett 20-tal personer rest dit för att tränas och medverka i kriget, i vissa fall utan anhörigas vetskap. Enligt Säpo har en handfull per- soner med svenska pass dödats i striderna.


Kriget i Somalia har pågått länge men under den senaste tiden har den extrema islamistgruppen al-Shabaab ryckt fram i huvudstaden Mogadishu. Hundratals civila har dödats på bara några veckor. al-Shabaab är stämplad som en terrororganisation och anses hämta sin inspiration från al-Qaida.

Svenska säkerhetspolisen är djupt oroad över att unga män reser från Sverige för att delta i strider i Somalia. Enligt Säpos chefs-analytiker på enheten för kontraterrorism, Malena Rembe, finns det flera personer med svenskt pass som dött i strid. Hon kan inte lämna några ytterligare detaljer om dem, men påpekar att det är en personlig tragedi för familjen.

– Vi bedömer att ett 20-tal personer har rest från Sverige till Somalia för att delta i våldshandlingar eller utbildning. För när- varande bedöms ett 10-tal svens-kar finnas på plats i Somalia som antingen deltar i våldshandlingar eller finns på träningsläger, men det kan finnas ett mörkertal. Det som oroar oss är att det är pågående och ökande, säger Malena Rembe.

Malena Rembe beskriver gruppen som brokig, men det handlar inte bara om svenskar med somalisk bakgrund. Istället är det en etniskt blandad grupp, och där några också kommer från välintegrerade familjer.

– Vi har anhöriga som kontaktar oss för att de är oroliga och tycker att vi borde göra mera.

Pågår sådan rekrytering just nu i Sverige?

–Det här är personer som åker ned på eget initiativ. De ser sig som en del av en global kamp och vill bidra. Till viss del handlar det också om våldsglorifiering. Det är främst unga män i åldern 20–30 år. De söker själva kontakterna och resvägarna. Vi ser inte extern påverkan i så hög grad

Säpo försöker också att kontakta personer i den mån det finns information om att någon planerar att resa iväg för att delta i stridigheter.

–I några fall har vi i varje fall försenat avresa. Men det är svårt att veta om de kommer att resa i framtiden. Vi ser en påtaglig risk för dessa män att dö därnere, och vi känner till fall där inte anhöriga fått veta något i förväg.

Även underrättelsetjänster i andra västeuropeiska länder har uppmärksammat att medborgare reser till Somalia för att delta i strider. För några månader sedan sprängde sig en amerikansk medborgare vid ett självmordsattentat. Senast i helgen utfördes ytter- ligare ett självmordsdåd, enligt somalisk militär av en utländsk medborgare.

–al-Shabaab har det senaste året tydligt visat att terror är en del av deras verksamhet, bland annat med självmordsattentat. De kopplar sin verksamhet till den globala kampen, med antivästliga argument, och i förlängningen stöder det al-Qaidas verksamhet, säger Malena Rembe som samtidigt förklarar att det krävs en konkret misstanke om terrorbrott för att kunna ingripa med hjälp av lagar.

Dessa personers agerande i Somalia riskerar enligt Säpo att skada Sveriges internationella anseende, att Sverige kan uppfattas som en plats där man kan stödja terrorism. Däremot ser Malena Rembe inte att det skulle finns någon avsikt i dessa miljöer att utföra terrordåd i Sverige.

– Men om vi talar om kompetens är det ju bland dessa personer som den finns. Det är en potentiell risk på sikt, men det är viktigt att understryka att vi inte ser något sådant hot för närvarade.

1 kommentar:

  1. Vari ligger problemet med detta? Att Sveriges bestånd av somalier med al-Qaida-sympatier gallras ur något? Så länge de inte betalar resan med skattepengar, eller kommer tillbaka med krigsskador som kräver dyr vård, är väl detta egentligen bara positivt. Arbetslösa och/eller arbetsskygga somaliska unga män får något som de tycker meningsfullt att göra, och har vi lite tur stupar en stor andel av dem nere i Somalia. Problemet är väl att hindra de överlevande att komma tillbaka...

    SvaraRadera