onsdag 13 maj 2009

Afghanska flickskolor angrips


Mystiska gasattacker sprider skräck på afghanska flickskolor. Igår föll fem flickor i koma och ett hundratal insjuknade i den tredje förgiftningsattacken mot flickskolor i en provins strax norr om huvudstaden Kabul.

De två första attackerna skedde i Charikar den 26 april och i måndags. Igår kom den tredje och hittills allvarligaste, i Mahmud-i-Raqi. Symtomen har varit likadana vid alla tre tillfällen: De unga flickorna blir illamående, kräks och förlorar i vissa fall medvetandet. Myndigheterna har skärpt beredskapen och ökat säkerheten kring flickskolor, men ingen vet vem som ligger bakom attackerna eller vad det är för giftigt ämne som sprids.

Men mycket tyder på att det är talibaner eller människor som stödjer och samarbetar med militanta fundamentalister som bär ansvaret. Under talibanregimen 1996–2001 var flickor förbjudna att gå i skolan. Talibanerna har visat sitt missnöje med att detta åter är tillåtet genom att bränna flera flickskolor. Men det har framför allt skett i södra och östra Afghanistan där talibanerna har en stark ställning. De aktuella förgiftningarna har skett i en region där talibanerna normalt sett har svårare att agera.

Men talibanerna har de senaste åren kraftigt stärkt sina ställningar i Afghanistan och har idag en dominerande ställning i över halva landet. Det kan ses som ett stort misslyckande för den amerikanska militära insatsen, vilket nu kostat den amerikanske befälhavaren general David McKiernan jobbet. Han ersätts nämligen som befälhavare för den amerikanska styrkan i Afghanistan av generallöjtnant Stanley McChrystal, vilken framgångsrikt tjänstgjort i bland annat Irak.

–Vår nye president har en ny politik och en ny strategi för kriget. Därför behöver vi också ett nytt ledarskap, kommenterade USA:s försvarsminister Robert Gates på en presskonferens.

President Barack Obama har godkänt förstärkningar på 21000 soldater till de 38000 som redan är på plats i Afghanistan.

Den nya strategin kommer sannolikt bland annat att innebära större restriktioner med att sätta in bombplan när civila riskerar att drabbas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar