lördag 23 maj 2009

Valarbetare misshandlades i Skärholmen

En 47-årig valarbetare skadades lindrigt då han attackerades av en 20-årig man vid ett torgmöte i Skärholmen på lördagen.


Det var mot slutet av ett folkpartistiskt torgmöte som den 47-åriga valarbetaren blev misshandlad då han försökte stoppa en man som klottrade på en av partiets valaffischer. Då 47-åringen tog tag i mannens hand för att få honom att sluta dök en man i 20-årsåldern upp och gav valarbetaren ett knytnävsslag i ansiktet så att han fick näsblod och en lös tand. Brottsrubriceringen är misshandel och olaga hot.

– Därefter anslöt fler som ställde sig runt mannen och bland annat kallade honom för fascist, säger Mats Johansson, stationsbefäl på Söderortspolisen.

Folkpartisten Jan Jönsson, ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, var med vid torgmötet. Han berättar att man precis skulle avsluta mötet då man såg röd färg rinna från flera av valaffischerna.

Strax efter inledde Nätverket mot rasism sin manifestation. Enligt Jan Jönsson delade de ut flygblad och stänkte mer röd färg på både Moderaternas och Folkpartiernas affischer.

– När vi sa åt dem att sluta började de slita bort affischer, kallade oss fascister och sa att de hatade oss. Det var mycket folk och stundtals väldigt obehagligt, säger Jan Jönsson och tillägger

– Jag förstår inte vart man vill komma med den här attacken mot oss och Moderaterna. På vilket sätt stärker deras agerande demokratin? Jag har varit aktiv i olika valrörelser sedan 1989 men faktiskt aldrig varit med om något liknande.

DN.se har sökt företrädare för Nätverket mot rasism för en kommentar.

Caroline Thorén

1 kommentar: