onsdag 13 maj 2009

Svensk skyldig till terrorbrott


Den terrormisstänkte svensken Oussama Kassir har fällts av en domstol i New York. 43-åringen riskerar nu ett långt fängelsestraff.

Enligt Aftonbladet tog det juryn fem och en halv timme att enas om den fällande domen mot den svenska medborgaren Oussama Kassir. Domstolen anser att den terroråtalade svensken är skyldigt på samtliga elva åtalspunkter.

Som SvD tidigare skrivit greps mannen på Prags internationella flygplats i december 2005. Han hade då varit efterlyst av Interpol i flera år misstänkt för att ha främjat terrorbrott.

Åklagaren har under rättegången hävdat att mannen i november och december 1999 hjälpte till att bygga upp ett träningsläger för terrorister på en ranch nära staden Bly i Oregon i USA. Han ska enligt FBI dessutom ha drivit webbsidor där det beskrevs hur bomber kan tillverkas och aktivt stött al-Qaida och Osama bin Ladin.

Misstankarna har också gällt att mannen deltagit i en sammansvärjning för att mörda, kidnappa eller skada människor i ett annat land.

Den fällande domen gör att mannen nu riskerar ett långt fängelsestraff. Enligt TT kommer påföljden att meddelas den 2 september. Försvarsadvokaterna ska överväga om de ska överklaga eller inte.

– Naturligtvis är vi ledsna för hans skull. Han är en människa. Domaren är känd för att vara rättvis, men det går inte att gissa vad påföljden blir, säger försvarsadvokaten Edgaro Ramos till TT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar