söndag 17 maj 2009

Sju i Lund fortfarande anhållna för våldsamt upplopp

LUND - Ockupation blev omysig

Kaos och bråk? Frihetsberövanden och skadade människor?

Så tråkigt. Ockupationer som brukar vara så mysiga.

Av de elva personer som greps av polisen i Lund är sju personer anhållna för våldsamt upplopp under Ockupationsfestivalen lördagen. Av risk för nya upplopp har polisen full beredskap även under söndagen - det vill säga cirka 200 poliser.


– Vi har ett antal föremål som tagits i beslag som vi anser skulle ha kunnat användas mot poliser. Det handlar om tillhyggen, färgbomber och ett föremål som misstänks vara en rörbomb, säger polisens informationsansvarige, Ewa-Gun Westford.

Under söndagsförmiddagen håller polisen en rad kommenderingsmöten för att åter vara på plats klockan 14 på Stortorget. Vid det klockslaget har ledningen för Ockupationsfestivalen tidigare meddelat att festivalen fortsätter.

– De sju som är anhållna sitter hos polisen i Lund. Det innebär att bedömningen av vad som händer med dem, kommer att göras där. Enligt vad vi kommit fram till finns det en viss form av kollisionsfara, det vill säga att de begår nya brott i fall de skulle släppas. Därför kan jag tänka mig att en åklagare gör bedömningen att de får vara anhållna så länge insatsen pågår i Lund, säger Ewa-Gun Westford.

I maximalt 96 timmar kan de sju sitta anhållna innan de antingen släpps eller begärs häktade.

– De kunde hålla sina manifestationer på Stortorget och de kunde föra demonstrationståget en bit fram i stan. Men sedan valde de att försöka bryta sig ut och försöka ockupera hus och då blir det konfrontationer när vi ska förhindra ockupationerna, summerar polisens informationsansvarige, Ewa-Gun Westford, lördagens Ockupationsfestival i Lund

Tre personer skadades varav en kvinna som fick föras till sjuhus sedan hon slagits med en batong i huvudet. En annan person plåstrades om av polisen efter en skada på ena benet och en tredje person, en polis, råkade ut för en klämskada när polis och demonstranter drabbade samman.

Polisen räknar med att 600 personer deltog demonstrationståget medan festivalledningen uppskattar antalet till 1 000 deltagare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar