söndag 24 maj 2009

Kristna gravar skändade på västbanken

Okända gärningsmän har vandaliserat omkring 70 kristna gravar på två kyrkogårdar på Västbanken.

Den palestinska myndigheten talar om ett sällsynt angrepp på den kristna minoriteten på den övervägande muslimska Västbanken.

En företrädare för kyrkan i byn nära Ramallah Jiffna säger att gravstenar har krossats och kors av järn och sten har välts. Han tillägger att detta är första gången som något sådant har hänt i byn.

Issa Kassissieh, rådgivare till den palestinska myndighetens president, Mahmoud Abbas, säger att det förmodligen är "en isolerad handling mot kristna symboler."

- Palestinska kristna och muslimer har alltid levt i harmoni i det heliga landet, säger han.

Det bor cirka 1600 personer i Jiffna, två tredjedelar av dem är kristna.

Enligt den palestinska myndigheten är 50.000 av västbankens arabiska befolkning på 2,5 miljoner kristna, resten är muslimer.

Det finns ingen säker statistik över befolkningens utveckling, men tjänstemän säger att många kristna emigrerar från området under de senaste åren. De flesta säger att de reser på grund av ekonomiska problem under den israeliska ockupationen, men också av rädsla för en mindre tolerant form av islam som vuxit fram bland palestinierna, som under 2006 gav den muslimska fundamentalistiska rörelsen Hamas en majoritet i självstyrets parlamentet .

Ritzau / Reuters

Läs på orginalspråket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar