lördag 6 juni 2009

Semester i Irak

Många irakier och kurder reser nu hem på semester. Researrangörer i både Danmark och Sverige har inga svårigheter att fylla planen med semesterfirande irakier med destination Bagdad och Erbil.

Hos MCA Travel är samtliga flygstolar uppbokade på linjen Stockholm – Bagdad i både affärsklass och ekonomiklass fram till i slutet av oktober. Det finns två avgångar i veckan att välja på från Stockholm. Även från Landvetter/Göteborg – Sturup/Malmö är det stor efterfrågan på flygbiljetter och även där är det fullbokat.

Danska Ekstra Bladet har pratat med en familj inför resan till Bagdad:

– Alle medier viser et forvrænget billede af sandheden i Irak. Vi har snakket med familien i Bagdad, og de siger, der er sikkert at komme derned nu, fortæller den ældste datter i familien Alshara, der består af far, mor og seks børn til Ekstra Bladet.

EuroSky Aviations direktör, Mohammad Arshad, förväntade sig redan vid öppningen av flygrutten att tillströmningen av resenärer skulle vara god och flygstolarna blev snabbt uppbokade. Många irakier i Köpenhamn och från Sydsverige anser att situationen i deras hemland är så stabil att det kan resa hem på semester. Han uppskattar att ca 90 % av resenärerna kommer från Sverige.

Det Irakiske Rigsforbund menar att situationen i Irak är för ostabil för att sända tillbaka asylsökande som saknar skäl för uppehållstillstånd. Den ostabila situationen i Irak har ej hindrat förbundets generalsekreterare Hikmet Hussain att besöka Bagdad. Han har bott 30 år i Sverige och har under både i 2003 och 2006 besökt Bagdad. Hikmet Hussain har även planer på att tillbringa ännu en semester i Bagdad igen.

Det er ikke et problem at rejse fra Stockholm til Bagdad og hjem igen. Og det er ikke et problem at være i Bagdad, hvis du ved, hvilke områder du skal undgå. Men der er jævnligt terroraktioner og selvmordsbomber, så alt kan ske. I Bagdad handler det selv for mig om ikke at skille sig ud fra mængden, ikke at vække opsigt og ikke at se ud, som om jeg kommer fra Sverige eller udlandet, siger Hikmet Hussain.

Hos Dansk Flygtningehjælp har de inte hört talas om dessa flygningar till Bagdad.

– Det er nyt for mig, at irakere tager på ferie i Irak. Jeg ved ikke, om det hænger sammen, og jeg har selvfølgelig lidt svært ved at forstå det, siger generalsekretær Andreas Kamm.

Han är överraskad över att irakierna börjat att resa hem på semester i deras tidigare hemland. Generalsekreteraren har riktat skarp kritik över “tvångsavvisningarna” av iraker som saknat skäl till att få stanna.

Generalsekretæren har på det seneste været fremme med kritik overfor tvangshjemsendelse af de afviste asylansøgere. Ifølge Dansk Flygtningehjælp er det nemlig alt for farligt. Derfor kommer Ekstra Bladets afsløring lidt på tværs af argumentationen.

Irakierna som tagit skydd i “Brorsons Kirke” känner heller inte till semesterresorna till Bagdad, samt att det ej ändrar deras inställning till att frivilligt resa hem igen. I kyrkan har ett 50-tal irakier sökt skydd undan avvisning. I Danmark väntar 265 personer på att avvisas till Irak pga att det ej finns skäl för dem att få uppehållstillstånd i Danmark.

– Du kan jo købe dig til sikkerhed. De her folk, der tager til Irak på ferie, har nok et job, og de har givetvis penge til at betale for sikkerheden, siger Tove Auda, der er frivillig pressetalskvinde for ’Irakerne i Kirken.’

I Irak drabbas allt färre civila av våld. Under maj månad dödades 124 civila och 25 poliser, den lägsta siffran sedan den USA-ledda invasionen 2003.

- Någon svensk nyhetsrapportering om att det går fullsatta flygplan med semesterfirande irakier har Fria Nyheter ej kunnat finna. Vi mediakonsumenter får i svensk press bara läsa om flygningar till Bagdad när det handlar om avvisningar till nämnda semesterland.

Ekstra Bladet – Irakere tager på sommerferie i Bagdad
Ekstra Bladet – Præster protesterer mod hjemsendelser
Jyllands Posten – Irakere rejser hjem på ferie
SR – Ekot – Färre civila utsätts för våld
MCA Travel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar