lördag 4 augusti 2012

Syrianska maffian i Södertälje – uppgång och fall


Syrianska maffian i Södertälje – uppgång och fall

TRIPPELMORD I onsdags kom domen mot det s k Södertäljenätverket: de grovt kriminella i syrianska brödraskapet – benämnd internt som “Shabakke” (arabiska / syrianska). Maffian har plågat staden under flera år med allt ifrån grova hot, hänsynslösa utpressningar mot företagare, grova misshandlar, rån, skottlossningar och inte minst domens tre huvudpunkter: morden på X-team-medlemmen Mohaned Ali, 25 år, och bröderna Eddie Moussa, 26, och Yaacoub Moussa, 40.
Avpixlat har gjort en sammanställning av domens huvudpunkter, de dömda men även kring historiken, olika händelser och övriga inblandade. För ordningens skull pekar vi heller inte ut alla assyrier/syrianer som grovt kriminella. Däremot tar vi upp släktskapens inflytande i samhället, de gråa zonerna och direkta kopplingar till maffian. Vi har lutat oss mot polisens egna uppgifter, domstolsdokument, en del gamla bloggposter, egna källor och många tidningsartiklar för att kunna redovisa en lättläst men ändå detaljerad kronologisk tidslinje. Synpunkter på eventuella felaktigheter kan ni ta per mail.
SVERIGES FÖRSTA MAFFIARÄTTEGÅNG
Utredningen i målet har varit mycket omfattande och har av länskriminalen i Stockholm, som utrett ärendet, betecknats som Sveriges största polisutredning. Förundersökningen är på cirka 22 000 sidor. Ett hundratal poliser har samverkat med många andra myndigheter.
Rättegången, som kallats för Sveriges första maffiarätteång, har pågått i ett halvår (62 dagar) under skydd av tungt beväpnade poliser i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Fyra åklagare har haft hand om målet, som kostat skattebetalarna många miljoner. Enbart försvarets (33 personer) ersättningskrav låg på 70 miljoner kronor vilket beviljades av Södertälje tingsrätt. Till det kommer kostnader vad gäller övrig rättegångspersonal, kriminalvårdens transporter och väktare / polisbeskydd, teknik samt utredningen i form av polisresurser, vittnesskydd och tekniska undersökningar. Domen är slutligen en diger lunta på cirka 500 sidor.
Åtalade
Ett 20-tal män från maffian har stått åtalade för olika former av medverkan. Förutom trippelmorden gällde det försök till mord, anstiftan av mord, medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, människorov, grov utpressning, försök till grov utpressning, skyddande av brottsling, grovt vapenbrott, med mera. Notera: Vilka som sköt bröderna Moussa vet inte polisen i nuläget. Gärningsmännen är inte gripna.
SÖDERTÄLJE I KORTHET
Låt oss först se det i ett vidare perspektiv.
Invånarantalet för Södertälje var 64 619 år 2010 och har fyllts på markant sedan dess, främst med irakier. Varannan invånare är utlänning där var fjärde är assyrier/syrianer. Med en sådan stor andel assyrier/syrianer är staden därför ett starkt fäste för de kristet ortodoxa. Den syrisk-ortodoxa kyrkan har två biskopar. Man har även egna flaggor, egna villaområden och två fotbollslag; Södertäljes Assyriska förening och Syrianska FC.
Den grova brottsligheten
Förutom den grova brottslighet som maffian stått för bör man även nämna det våldssamma upploppet i stadsdelen Ronna en kväll i september 2005. Området domineras av assyriska / syrianska grupperingar. Den nedvärderande synen på kvinnor präglar också i många fall den syrianska kulturen. Två svenska tonårsflickor trakasserades den aktuella kvällen och kallades för horor av några syrianska tonårskillar. Någon i gänget kastade en sten eller liknande på en av tjejerna. Polisen anländer. En av killarna är trots det stökig och aggressiv. Han omhändertas av patrullen och folksamlingen lägger sig i. Stenar träffar en polis, som tillkallar förstärkning, det eskalerar snabbt och polisen sätter på kravallutrustning. Killen och fyra till grips för hot och misshandel och körs till polishuset där även de två flickorna finns som målsägande.
Klockan 23.23 skjuter någon tio skott med Kalashnikov mot polishuset. Total panik utbröt. Poliserna tvingades krypa längs golvet när skotten krossade fyra fönster och slog i dörrkarmar och element. Attacken var nära att kosta flera poliser livet. Dagarna efter sa en viss Jerzy Sarnecki som bortförklaring att det bara var några “buspojkar” som roade sig.
Vapnet hittades och tre unga förmågor greps sedermera och häktades. Om de dömdes för skotten samt tillhörde maffian vet inte Avpixlat.
KLANEN MELKEMICHEL
Klanen Melkemichel är en av de största syrianska släkterna och medlemmarna har olika efternamn. Två bröder behöver inte ha samma. Många heter just Melkemichel, andra efternamn är Michel, Ataseven eller Aslanoglu. Till anhängarna/släktingarna hör också personer med efternamnen Varli eller Adis. Släktskapen gör att sammanhållningen är solid, där ingen skvallrar eller pratar bredvid mun. Blod är tjockare än vatten.
Familjerna är mäktiga, har gott om pengar och är oerhört driftiga. De flesta är egenföretagare  eller jobbar i något av släktens många företag: krogar, köpcentrum, fastighetsbolag, frisörsalonger m m både i och utanför Södertälje. I praktiken har de fingret med i många olika verksamheter, både legalt och illegalt, ofta genom bulvaner. Klanen Melkemichel håller Södertälje i ett hårt grepp, men även stora delar av resten av syrian-Sverige genom dess tunga inflytande.
Klanen är dessutom mycket rasistisk. De tillåter exempelvis svenska flickvänner eller älskarinnor men ingen svensk brud får stå vid altaret. De hatar även assyrier.
”SYRIANSKA BRÖDRASKAPET”
Delar av klanen Melkemichel är direkt kopplad till ”syrianska brödraskapet”. Men ingen i Södertälje vågar gå emot klanen eller maffianätverket eller berätta för poliser och myndigheter. Gör man inte som maffian säger kan det gå mycket illa. Ledarfigurerna har styrt genom mutor, hot, repressalier och grovt våld.
Kärnan består av minst ett 30-tal kriminella syrianska män i åldrarna 23 till 50 år, många från socialt utsatta stadsdelar, men även från de rika familjerna inom klanen. Under dem finns över 100 unga män, varav många tonåringar, som villigt springer deras ärenden. De yngre får gömma knark och vapen, stjäler flyktmopeder, kartlägger flyktvägar, etc. Det framkom i polisens stora kartläggning för ett par år sedan.  Ledarna har regelbundet betalat ut löner till alla sina “anställda”.
Nätverket har metodiskt byggt upp sin brottsorganisation under ca tio års tid och man livnärde sig på bland annat inbrott runt om i landet, stöld av exklusiva märkeskläder, utpressning, beskyddaravgift för krogar, försäkringsbedrägerier samt via bulvaner drivit bolag som kontrollerat garderoberna på merparten av stadens krogar. Man hyrde även ut krogvakter via bulvanbolag. Enligt bedömare inom polisen är brödraskapet också en betydande aktör i importen av kokain till Sverige.
Gudfadern
Nummer 1 som blev rådgivaren
Det är framförallt en man som förknippas med grundadet av maffian och det absoluta ledarskiktet:Bülent Aslanoglu (Melkemichel), 39 år, NOVA II-markerad, och är den man som polisen anser vara högst rankad . Han kallas Gudfadern av undersåtarna även om andra säger att han dragit sig tillbaka och numera fungerar som rådgivare.  Han har varit mycket utomlands på senare år och därför tappat sin maktstatus.  Trippelmorden ska sedan ha varit en utlösande faktor som gjorde att han steg åt sidan, menar polisen.
I ett avlyssnat samtal till den nu dömde huvudmannen Bernard Khouri var Bülent Aslanoglu urförbannad över de blodiga morden och sa något i stil med ”Ryktet vi byggt upp tio år har ni raserat på ett år”
Som 25-åring ingick Bülent Aslanoglu i “utpressarligan” vilka slängde in ett älghuvud i bilen till ett av utpressningsoffren. År 2002 dömdes han till fem års fängelse för bland annat utpressning, kidnappning och vapenbrott. De sista åren har han befunnit sig en hel del i Colombia. Detta kan kopplas till importen av kokain enligt polisens experter. Man säger att med honom på plats har maffian kunnat styra de svenska knarkaffärerna. Han var efterlyst år 2009, kanske tidigare, av svensk polis men om det var för narkotikabrott är okänt för oss.
I januari 2010 greps Bülent Aslanoglu av en slump i Puerto Plata i Dominikanska republiken i Västindien. Gripandet av honom var en bonus för det var mannen han umgicks med som polisen var ute efter: irakiern Shirwan Safa Kadhum, den utpekade hjärnan bakom det spektakulära helikopterrånet den 23 september 2009 mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga i södra Stockholm. Kadhum fick sju års fängelse för grovt rån. Bild på de två gripna. Duon hade rest runt en del, bland annat till Panama och Venezuela.
Nummer 2
Bülents bror Yuksel Aslanoglu (Melkemichel), i 30-årsåldern, var lika aktiv i ledarskiktet men ska också dragit sig tillbaka, delvis på grund av morden.
Nuvarande och dömde ledaren
Nummer 3 som blev nummer 1
I centrum står den nuvarande ledaren Bernard “Berno” Khouri, 32, som åtalades för anstiftan av mord, människorov, grov utpressning och försök till grov utpressning, mord och försök till mord samt försök till grov utpressning. Han ska ha beordrat trippemorden men nekar helt.
Berno styrde maffian med järnhand men säger sig vara oskyldig till allt. Bernard har sedan han tog över haft ögonen på allt som hände – stort som mått – och delade ut direktiven. Inom den innersta kretsen går han under smeknamnet “Sabee” – lejonhane på arabiska.
Hans inflytande över de andra och övriga var på sådan nivå att man inte fick nämna hans namn under fel omständigheter. Då straffades den personen hårt. Ingen vågade säga emot eller ifrågasätta Bernard, någonsin. Förutom den lönsamma illegala spelmarknaden sägs Bernard ha dragit in mellan 100 000 och 150 000 kronor per vecka från krogarnas garderober. Han köpte bland annat en lägenhet i Libanon där säljaren begärt 1 miljon dollar. I sin ägo hade Bernard en BMW M5, en Audi SR 6, en Audi S8 och en Mercedes 500 SEL.
Berno startade som torped och indrivare och har sedan klättrat snabbt. Är NOVA II-markerad av Länskriminalen i Stockholm sedan 2008, vilket bland annat innebär uppsatt på listan över de 150 mest brottsaktiva i länet samt att han misstänks dra in ungdomar i brottslighet. Förekommer sedan tidigare under 19 avsnitt i brottsregistret. Har gjort sig skyldig till rån, grov misshandel och våld mot tjänsteman. 2005 började han avtjäna ett fyraårigt fängelsestraff. Blev villkorligt frigiven i december 2007. Han uppfyller de diagnostiska kriterierna för antisocial personlighetsstörning och psykopati.
Nummer 4
Abraham Aho, 20 år och dömd för mord i målet, är kusin till Bernard och de står varandra nära. Aho hade i sin tur en underställd som i sin tur dirigerade tonåriga springpojkar.
Bor hemma, saknar fullständigt avgångsbetyg från grundskolan och har ingen arbetslivserfarenhet. Han förekommer tidigare under tre avsnitt i brottsregistret avseende trafikbrott och en misshandel.
Som 16-åring figurerade Abraham tillsammans med Bernard i en grov misshandel inför ett 30-tal vittnen den 19 april i Lina hage 2008. Det syrianska offret kom gående och skulle ingripa vid ett pågående bråk. Då vände sig de två mot honom, där Bernard slog ner offret med en pistolkolv mot skallen så att denne föll halvt medvetslös i backen och började kräkas. När han låg på marken tog Abraham sats och sparkade honom i huvudet med full kraft så ena sidan krossades. Det var ren tur att offret överlevde efter veckor av vård på Karolinska sjukhuset.
Bernard och Abraham greps för grov misshandel och åtalspunkten ändrades istället till dråpförsök – med ett undantag: Bernard blev aldrig åtalad då ingen ville medverka i polisförhör eller som vittnen under rättegången i Södertörns tingsrätt. Och trots misstankarna mot Abraham var det ingen som pekade ut honom heller under rättegången. Ingen vågade. Han friades därför av Södertälje tingsrätt i april 2008.
Offrets bror är en så kallad kändisfrisör med egen salong i centrala Stockholm. I början av december 2009 fick frisören sin salong fullständigt utbränd. Ingen greps men teorin fanns att det var en hämnd för gripandet och åtalet mot Bernard och Abraham.
Nummer fem (och nummer sex)
Metin Ok (bilden), dömd i målet, har haft en framträdande position och stod nära Bernard. Förekommer under 17 avsnitt i brottsregistret, senast dömd för misshandel hösten 2011. Tidigare för vapenbrott, tillgreppsbrott och narkotikabrott. Har instabil psykisk hälsa.
Bulent Ok, Metins bror och känd som våldsam. Dömd i målet. Förekommer under 26 avsnitt i brottsregistret. Dömdes 2004 för försök till mord till 8 års fängelse.
Underhuggarna – en del av de andra dömda i målet
AKTUELLT MÅL – BAKGRUNDEN
I grunden handlar allting om marknadsandelar av den illegala lukrativa spelmarknaden och hämndaktioner mellan syrianska maffian och X-team, Bandidos supportergrupp. En konflikt som började småskaligt man mot man år 2008  men eskalerade till skottlossningar och skjutningar i benen. Läget skruvades upp ytterligare när flera ledande från maffian återkom till Södertälje efter fängelsestraff, däribland Bernard Khouri som hade släppts i december 2007 efter en dom för bilrån, med mera. Polisen menar att hans frisläppande var vändpunkten och avgörande för den kommande blodiga konflikten.
Den mördade Yaacoub Moussa hade långt tidigare varit ledande maktfaktor inom syrianska maffian. Bernard och flera andra var då bara springpojkar, indrivare och torpeder. Nu drev Yaacoub Moussa den illegala spelklubben Oasen i Ronna köpcentrum under täcknamnet Telge Kamratförening. Lillebror Dany Moussa, som också varit med i maffian, hade redan bytt sida – genom att etablera och bli president för X-teams avdelning i staden runt 2006 vilket väckte polisens intresse. Gängmedlemmarna från X-team var för övrigt inte särskilt välkomna av Yaacoub Moussa men tilläts vara på Oasen.
Yaacoub var samtidigt respekterad och fruktad(!) av båda falangerna samt agerade ofta medlare vilket behövdes eftersom Bernard, som klättrat till ledarpositionen, hade en allt mera infekterad relation till Dany Moussa/X-team. Men prestige och konkurrensen om Södertäljes kriminella spelmarknad blev till slut för mycket. Inte ens medlingen hjälpte.
TRIPPELMORDEN
Mordet på Ali
Mohaned Ali, kallad K-Sigge, sköts ihjäl av en maskerad man natten den 23 december 2009 inne på den illegala spelklubben Oasen i Ronna. Ali var medlem i rivaliserande X-team och något av en livvakt åt Danny Moussa. Gärningsmannen försvann sedan ut i den kalla natten.
Mohaned Ali träffades med flera skott på nära håll inför en massa vittnen. Svårt skadad fördes han med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda och dog senare samma morgon. Redan i det läget misstänkte polisen att mördaren tillhörde Syrianska brödraskapet. Man drog igång mordutredningen och satte in resurser för att snabbt gripa gärningsmannen men även för att försöka stävja eventuella hämnaktioner från X-teams sida. Det tog någon dag och sedan hade man gripit en misstänkt på sannolika skäl för mord:
Abraham Aho, då 18 år. Han pekades ut av vittnen. Men bevisen räckte inte och han släpptes den 1 april 2010. Maffian firade detta vilket var provocerande i X-teams ögon.
Södertälje tingsrätt, mål nr B 16304-09
Under den aktuella utredningen/rättegången framkom det dock att mordet på Mohaned var en varning och markering av maffian.
X-teams hämnd
Följande episod känd som Torekällskjutningen.
Samma dag som Aho släpps fyller Dany Moussa år. Man firar honom på Oasen och sedan på stan. Samtidigt befinner sig maffians medlemmar också i stan för sitt firande av Ahos frisläppande. Falangerna träffas av en slump på en krog, där konflikten är spänd men inget händer då efter viss telefonmedling och ultimatum från Yaacoub Moussa till Metin Ok.
Efter stängningsdags går man på varsitt håll. Bernard Khouri, hans kusin Charbel Said, 29 och Metin Ok, 39, sätter sig i en Volvo för att åka hem med Charbel vid ratten. Men Bernard är hungrig, kliver ur igen och går till hamburgerkiosken istället. De andra kör iväg. Men man hinner inte långt. En Volkswagen Jetta kör upp jämsides med Volvon och öppnar kraftig eld mot de två maffiamedlemmarna. Charbel Said träffades av åtta skott och förlorade medvetandet, ett av skotten genomborrade ryggraden, ett annat fastnade i gommen. Idag är han förlamad och sitter i rullstol.
Metin Ok träffades av flera skott i armarna. Metin stannade för övrigt inte kvar på sjukhuset. Han avvek trots sina skador. Polisens teori redan från början pekade ut Bernard som den egentliga måltavlan. Men slumpen räddade honom. Det var också Bernard som rusade tillbaka till bilen och lyfte över Charbels medvetslösa svårt skadade kropp till passagerarsidan och körde till sjukhuset. Några dagar senare kommer Bernard och några till iförda skyddsvästar till sjukhuset för att besöka Charbel. Besöket förvånade sjukhuspersonalen då han aldrig fick gruppbesök, än mindre iförda skyddsvästar.
Polisen hittade gärningsmännens bil utbränd på en campingplats. Man greps senare två 23-åringar från X-team, som då var på väg att festa med Bandidos i Göteborg. De två hade även suttit med på Oasen när K-Sigge mördades. 23-åringarna dömdes för medhjälp till mordförsök till fyra års fängelse. Man kunde inte bevisa att de höll i vapnen. Även Dany Moussa greps men släpptes efter brist på bevis.
Nu var läget hos maffian kokande. Polisen räknade med hämnd men visste inte mot vem/vilka, var, när eller omfattningen. Svaret kom den 1 juli – något som chockade staden och lokalpolitikerna och som fick regeringen och polisen att mobilisera rejält:
Dubbelmordet på Oasen, 1 juli 2010.
Yaacoub Moussa befann sig på klubben med ytterligare en bror, Eddie Moussa, 26 år, och firad fotbollspelare i Assyriska. Flera andra män satt och spelade om pengar i lokalen. Plötsligt kliver två-tre maskerade ännu odentifierade män in och skjuter ihjäl bröderna med automatvapen och pistol samt genom richoschetter skottskadade Sami Besara, en pokergäst i 50-årsåldern. Besara ska för övrigt vara storägare i Assyriska och hans son spelar i A-laget. Dubbelmordet på bröderna var en ren avrättning och Yaacoub efterlämnade fru och fyra småbarn.
En massiv polisinsats sattes genast i gång i jakten på mördarna. Ett tiotal patruller jobbade med att leta spår och förhöra vittnen. Under morgontimmarna hittades mopeden som gärningsmännen använt som flyktmedel, brinnande. I närområdet fanns också det automatvapen som polisen misstänkte var mordvapnet -uppbränt.
Till saken hör att Dany Moussa och hans familj mordhotades flera gånger under våren och försommaren 2010. Han fick direktivet av det syrianska brödraskapet att lägga ner sitt X-team och lämna staden helt. Dany Moussa vägrade, och skrev därmed under sina bröders dödsdom.
Polisen har tidigare sagt att Eddie Moussa förmodligen var mördarnas primära mål. Det framkom också under utredningen att han var delägare i spelklubben. Dessutom lånade Eddie ut pengar mot hög ränta och använde sin bror och hans X-team för att driva in skulderna. Några av dem som senare skulle gripas som misstänkta för medhjälp till mordet hade även varit inblandade i våldsamma konflikter med Eddie. Men att mörda Eddie skulle dra till sig Yaacoubs raseri. Det ska ha bidragit till att Yaacoub också mördades.
Motivet var dock dels en hämnd för Torekällaskjutningen där Bernards kusin Charbel Said blev invalidiserad dels kampen om spelmarknaden.
Vid den efterföljande begravningen av bröderna Moussa fanns där ett par tusen sörjande. Även Bandidos och X-teams medlemmar i västar. På parkeringen stod Bandidos HD-cyklar och i bakgrunden fanns polisens många spanare.
EFTERMÄLET
Mötet med Bandidos
För polisens del var det självklart att maffian och Bandidos hade allt att vinna på en tydlig vapenvila för att undvika framtida massakrar. Nästan sju veckor efter dubbelmordet fick polisen troligen rätt i sina antaganden. Den 18 augusti 2010 filmade polisens spanare ett möte mellan Bernard och en Bandidos-avhoppare som agerade mellanhand och förhandlare. Förhandlaren fick beskedet att Bandidos var välkomna till Bernards “kyrka”, det vill säga S:t Afrems kyrka i Geneta.
Bandidosfolk dök upp och möttes av flera maffiamedlemmar. Sedan går en del från båda parter in i kyrkan. Förloppet filmas utanför där en spanare sedan säger: ”Man har kommit ut från kyrkan och mötet lider mot sitt slut … Man skakar hand och går sedan åt varsitt håll”.
Bernard förnekade sedan i förhör helt till någon förhandling om vapenvila eller att det pågick gängkrig. Istället handlade det om en otrogen kvinna man skulle diskutera. Polisen skrockade nog gott åt den lögnen. Vad som sades därinne får vi aldrig veta. Klart är att maffians dubbelmord gav önskat resultat.
Dannys flykt
Trots att Bandidos är en världsomspännande mäktig kriminell organisation ledde det till Dany Moussa flydde staden och lade samtidigt ner supportergänget X-team. Dany Moussa och hans familj har numera fått skyddade identiteter och lever på hemlig ort. Han förekommer under 15 markeringar i brottsregistret, dömd för bland annat vapenbrott och grov misshandel.
Föreningen Telje Kamratförening/Oasen blev utslängd av fastighetsbolaget Ginatas som äger Ronna Centrum. Fastighetsägaren sa upp hyreskontraktet. Mer om det längre ner.
Maffians monopol
Nu var Bernard Khouri och nätverket herre på täppan. De använde sitt monopol, rykte och våldskapital till utpressning av småföretagare samt lukrativa utlåningar mot ockerräntor och indrivningar av skulder. Fokus låg på assyriska/syrianska företagare, skuldsatta eller de som på ett eller annat vis haft kontakter med bröderna Moussa. En del företagare tvingades även skriva över delar eller hela företag på maffians medlemmar alternativt stänga ner allt. Ingen vågade sätta emot gängmedlemmarna. Alla hade Moussamorden i färskt minne.
Bernard köpte en bil till Abraham efter dubbelmordet, en Audi RS 6, värderad till 680 000 kronor. Tidigare när Abraham klarade uppkörningen och fick körkort köpte Bernard också en Audi RS 6 till honom. Men för att inte väcka uppmärksamhet ska bilarna skrivits på släktingar. Emellanåt sågs även en del av ledarna rulla omkring i en bepansrad Mercedes som de köpt i Tyskland. Maktfaktorn var total.
Men det skulle snart komma att ändra sig:
POLISEN MOBILISERAR
Polisen förstärkte sin närvaro redan vid skotten mot Volvon och var under en tid landets polistätaste stad. Stockholmspolisens kriminalunderrättelsetjänst hade dessutom under flera år kartlagt gängens utbredning. Med hjälp av regeringen och stora anslag skapades GoB – vilket är 200 poliser/specialister med olika arbetsuppgifter –  med syftet att krossa den syrianska maffian (och den organiserade brottsligheten i övriga landet).
GoB fick direktiv från Operativa Rådet, etablerad 2008 och består av Polisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen och Tullverket. Man samverkade även med Försäkringskassan. Myndigheterna insåg snart att den grova brottsligheten var mer komplex än man hade kunnat ana. I och med maffians släktskap med andra fanns – och finns det – förgreningar till legala företag, föreningar och faktiskt även en riksdagsledamot. Mer om det längre ner.
Att knäcka gänget var lättare sagt än gjort. Merparten i de båda falangerna består av folk med syrianska rötter där många misstror polisen. Men det fanns även en annan dimension. En syrian i staden har tidigare sagt:
“En syrian vittnar aldrig mot en annan syrian, blod är tjockare än vatten”.
Att då få någon att vittna var en stor utmaning för polisen. Därtill vägrade många av maffians offer säga något som ledde polisen framåt. Hot, misshandel och trakasserier tystade deras offer effektivt och vid en del tillfällen utsattes även anhöriga. Även utredande polis och de på fältet har flaggat kring riskerna att vittna mot eller berätta om gängmedlemmarnas brott. Något som kritiserats hårt av andra poliser och polischefer.
Genombrottet
Det som närmast var avgörande innefattade alla telefonavlyssningar och förhör som pågått under en längre tid. Länskriminalen har under utredningen hållit 1000 förhör, bandat tusentals telefonsamtal och identifierat 7500 telefonnummer. Totalt handlar det om 150 000 avlyssnade telefonsamtal. (Ej felskriven siffra, anges i domen).
Bernard kände förmodligen trycket efter dubbelmorden och flydde i december 2010 till Libanon varifrån han styrde maffian. Polisen hade också fått bekräftat att det pågick ett regelrätt gangsterkrig mellan falangerna när Yaacoub pratade med Bernard i telefon.
Ännu bättre blev det när Bernard avlyssnas i samtal med “rådgivaren” Bülent Aslanoglu. I ett samtal använder de två uttrycket eller betäckningen “askar” – soldat på arabiska/turkiska. I ett annat säger Bernard att “Snabba Cash (boken/filmen) är inget jämfört med oss”.
Ett modigt vittnesmål styrkte även polisens uppfattning om kriget. Personen såg och hörde hur Moussabröderna och Bernard med kumpaner hotade varandra till livet en vårkväll 2010, några månader för dubbelmordet. Vittnet förhördes med anledning av att denne blivit utpressad på hundratusentals kronor av maffian.
Allt eftersom greps maffiamedlemmarna. Bernard greps i Paris och utlämnades. När han häktades i februari 2011 var det under mycket tung polisbevakning i kvarteren runt Stockholms tingsrätt. Avspärrningarna sattes upp redan dagen innan, bombundar sökte enligt uppgift genom lokalerna och piketenheterna utanför fingrade på sina automatvapen samtidigt som media flockades. Man tog inga risker.
Bernard meddelar kompisarna
Men det var inte utan besvär när han satt i häktet. Från sin cell skrev Bernard lappar med direktiv till sina kompisar utanför på gatan. Han satte lapparna mot rutan medan kompisarna stod med kikare och läste. Men det upptäcktes och Bernard flyttades och fick fullständiga restriktioner. Även Abraham Aho hade fullständiga restriktioner.
KROSSAT NÄTVERK
Maffian är nu kraftigt decimerad och efter alla gripanden av de tongivande ledarna, i synnerhet Bernard, har brottsligheten i Södertälje gått ner markant även om det finns andra medlemmar lösa och figurer i kulisserna som gärna vill ta över. Det vakuum som uppstått inom den grovt kriminella sfären gör att polisen är mycket observanta på utvecklingen. De fyra åklagarna har sagt att även om nätverket är nere till stora delar har övriga i frihet god tillgång till vapen.
Statistiskt sett har mordförsöken minskat med 40 procent och övriga våldsbrott och rånen med 25 procent. Södertäljeborna är märkbart positiva över utvecklingen. Flera känner att man kan andas igen utan att ständigt vara rädd.
Ledarskiktet drog sedan in miljoner på sina brott. De siffrorna lockar nya figurer. De nu dömda har angett i deklarationerna låga eller obefintliga inkomster. Det ger en fingervisning om “snabba cash”. Åklagarmyndigheten begärde att tre bilar skulle tas i beslag: Bernards BMW samt Abrahams två Audi RS 6. Utöver har man beslagtagit mycket kontanter samt klockor och smycken värda drygt 300.000 kronor. Skatteverket jagar också Bernard: han har taxerats upp till en skatteskuld på 420 000 kronor. Även en del av de andra jagas.
DOMEN
Södertälje tingsrätt dömde
(Svenska medborgare, om inget annat anges. Därmed kan de inte utvisas.)
- Bernard Khouri, f. 1980 och statslös medborgare, för mord, anstiftan till mord, människorov, grov utpressning, försök till grov utpressning, grovt vapenbrott, olaga tvång och grovt rån till livstids fängelse. Bernard ska solidariskt med flera av de andra dömda betala totalt 1 431 909 kronor till 24 målsägare. Tre åtalspunkter ogillades: Försök till mord, försök till utpressning, utpressning. Det finns inget yrkande om utvisning.
- Abraham Aho, f. 1991, för mord, medhjälp till mord, olaga tvång och människorov till tolv års fängelse. Åtalspunkten försök till mord ogillades. NOVA II-listad. Vid förra rättegången kring mordet på Mohaned Ali friades Aho. Denna gång blev det fällande dom. Nu såg man en betydligt bättre helhet som gav en sådan bild av förloppet före, under, efter att det var uteslutet att någon annan än Aho skulle vara gärningsmännen.
- Metin Ok, f. 1972, för medhjälp till mord, olaga tvång och utpressning till fängelse i 12 år. Åtalspunkten försök till mord ogillades. NOVA II-listad.
- Martin Öner, f. 1992, för medhjälp till mord och människorov till fängelse i 6 år. Åtalspunkterna skyddande av brottsling, försök till mord och olaga tvång ogillades. NOVA II-listad. Förekommer under fem avsnitt i brottsregistret avseende trafikbot, hot mot tjänsteman och grov stöld. Lever uteslutande på stölder. Saknar fullständiga betyg från grundskolan. Har en mycket stor syskonskara.
- Peter Ladho, f. 1990, för medhjälp till mord och människorov till fängelse i 9 år. Åtalspunkten försök till mord ogillades. Förekommer under sju avsnitt i brottsregistret, merparten trafikbrott samt skadegörelse, olaga intång och olaga hot. Lever under ordnade förhållande. Har fullgjord gymnasial utbidlning. Avbröt senare en yrkesutbildning.
- Deniel Altinkaya, f. 1983, för människorov till fängelse i 4 år. Åtalspunkterna mord och försök till mord ogillades. NOVA II-listad. Förekommer under sex avsnitt i brottsregistret avseende en misshandel, resterande trafikbrott. Lever under ordnande förhållanden. Saknar jobb.
- Charbel Kassab, f. 1994, för medhjälp till mord och människorov till sluten ungdomsvård 1 år och 4 månader. Åtalspunkten medhjälp till försök till mord ogillades. Förekommer under tre avsnitt i brottsregistret avseende trafikbrott. Har skyddade personuppgifter och flyttad till hemlig ort.
- Ludvig Onvel, f. 1992, för medhjälp till mord, människorov och rån till sluten ungdomsvård 2 år. Åtalspunkten medhjälp till försök till mord ogillades. Förekommer under 10 avsnitt i brottsregistret avseende flera misshandelsfall samt vapenbrott och tillgreppsbrott (bilstöld).
- George Aho, f. 1990, för människorov till fängelse i 3 år. NOVA II-listad. Förekommer under fyra avsnitt i brottsregistret avseende rattfylleri, olovlig körning, ingen hjälm under mopedkörning och våldsamt motstånd.
- Housib Khado, f. 1986, för människorov och övergrepp i rättssak till fängelse i 5 år. NOVA II-listad. Förekommer under fyra avsnitt i brottsregistret. Dömd för flera rån och en misshandel.
- Andreas Lookene, f. 1986, för människorov till fängelse i 3 år. NOVA II-listad. Förekommer under 16 avsnitt i brottsregistret. Dömd för rån, olaga hot, häleri, misshandel, grovt vapenbrott.
- Sherbel Georgis Said, f. 1982 och medborgare i Syrien, för människorov, utpressning, försök till utpressning, grovt vapenbrott (flera pistoler och 9 mm patroner) och brott mot vapenlagen till fängelse i 5 år. Åtalspunkterna utpressning och försök till utpressning gällande andra fall ogillades. Förekommer under tre avsnitt i brottsregistret avseende trafikbrott. Tidigare elitidrottsman i tyngdlyftning och vunnit två SM-guld. Var den som blev förlamad och rullstolsbunden efter Torehällaskjutningen i Volvon. Det finns inget yrkande om utvisning.
- Gabi Kulle, f. 1975, för människorov, olaga tvång, utpressning, försök till utpressning och övergrepp i rättssak till fängelse i 6 år. Åtalspunkten försök till utpressning i ett annat fall ogillades. Förekommer under 42 avsnitt i brottsregistret varav 30 trafikbrott, resterande smuggling, misshandel och tillgreppsbrott. Försörjer sig uteslutande på illegalt spel.
- Elias Elias, f. 1972, för utpressning och försök till utpressning till fängelse 1 år 6 månader. Åtalspunkterna försök till utpressning i två andra fall samt anstiftan till grov misshandel ogillades. Förekommer under två avsnitt i brottsregistret avseende trafikbrott, grov stöld, häleri. Är utbildad barnskötare med arbete. Lever under ordnade förhållanden.
- Afram Afram, f. 1953, för utpressning och försök till utpressning till fängelse 1 år 6 månader. Åtalspunkterna utpressning och försök till utpressning gällande andra fall ogillades. Ostraffad.
- Elias Darghagi, f. 1962, för utpressning till fängelse 1 år 6 månader. Förekommer under två avsnitt i brottsregistret tidigt 2000-tal: trafikbrott och bokföringsbrott.
- Bülent Ok, född 1973, för utpressning till fängelse 1 år 6 månader.
- Albert Tokstoy, f. 1971, för utpressning till fängelse 1 år 6 månader. Förekommer under 23 avsnitt i brottsregistret. Dömdes 2003 för anstiftan till mordförsök till fem års fängelse.
- Özcan Öner, f. 1990, för att ej ha använt hjälm under mopedfärd till böter 1500 kronor.Åtalspunkterna mord och försök till mord ogillades.
- En helt friad från mord och medhjälp till mordförsök. (se namn nedan)
Flera av dem behövde tolk trots många år i Sverige.
Exempel på en av de övriga händelserna som ingick i domen
Grov utpressning och utpressningsförsök
Beskyddarverksamhet var en gren och offer i detta fallet är två bröder som idag lever på hemlig ort. Den ene brodern var skuldsatt. Det bekymrade inte maffian som skulle ha pengar. De fick till slut 90 000 kronor. Men man var inte nöjd. De skulle ha ytterligare 200 000 kronor. Brodern hade inga pengar och av rädsla gick han under jorden. Det ledde till att hans bror, som inte var inblandad alls, fick kravet betala pengarna eller skicka fram den gömda brodern.
Den icke inblandade brodern kände sig tvungen att lösa allt genom att betala. Han lånade ihop 30 000 kronor och fick även sälja sin lägenhet i Syrien till underpris för att betala maffian 120 000 kronor. Men man fortsatte utpressningen och i maj 2011 var brodern modig nog att gå till polisen. När han vittnade under rättegången satt han via videolänk med modifierat utseende: längre hår, lösskägg och enligt uppgift även lösnäsa. Idag ingår han och brodern i polisens vittnesskyddsprogram.
Södertälje tingsrätt, B 2781-10 
Domen i sin helhet finns att köpa i Södertälje tingsrätts reception, antingen på cd-skiva för 100 kronor eller i pappersformat för 500 kr.
ÖVERKLAGANDE
De dömdas försvarare meddelade nästan omgående efter domen att de ämnar överklaga. En vända i hovrätten blir det i sådana fall preliminärt i oktober med förväntad dom efter årsskiftet.
Åklagarna däremot är tämligen nöjda med tingsrättens dom, som i princip gått på åklagarnas linje. Polisen är också tillfredställda och anser att domen är välskriven och bör hålla även i hovrätten. Även kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) välkomnar domen och säger:
- Det här är ett viktigt första steg som visar att samhället inte accepterar att det bildas parallella samhällen i Södertälje eller i Sverige.
MORDET PÅ YAACOUB – ALTERNATIV MOTIVBILD
Under hösten 2009 och våren 2010 berättade han för sin hustru att det fanns ett mordkontrakt utlagt på honom. Han satte sedan upp kameror runt hela sin villa och var väldigt nervös. Bernard ville “sopa bort honom”, hade han fått veta.
Lokal media hade dock en artikel i maj 2012 som gav en alternativ motivbild:
Uppgifterna gör gällande att gudfadern Bülent Aslanoglu i själva verket var högst involverad som delfinansiär av det spektakulära helikopterrånet 2009 och var även beställaren av mordet på Yaacoub Moussa.
Yaacoub skulle ha varit den andre finansiären och tillsammans låg de bakom hela operationen kring rånet men att Yaacoub sedan blev girig och tog för stor andel. Det föranledde mordkontraktet på Yaacoub Moussa – enligt hans änka. Dock har inte gudfadern delgivits misstankar eller stått åtalad för mordet. Ej heller för rånet. Läs om motivbilden här.
ÖVRIGA MAFFIAFIGURER
Dessa tillhör maffian men är inte dömda i aktuellt mål. Många av dem är NOVA II-listade:
Dani Ibrahim (friades från mord och medhjälp till mordförsök i aktuellt mål), Elie Tarajikan, Bahnan Bahnan, Charbel Barsom, Khajik Khado, Garik Khado, Efrem Melkemichel, Pierre Unval, Edvard Aslanoglu, Murat Eker, Hani Ibrahim, Daniel Kucukkaya, Johannes Aydin, Hamorabi Jaqueb, Suleyman Halef, Bannibal Shukro, Patrick Isik Nurcan, Kristo, Fadi, Ismet, mfl, samt nedan beskrivnaMoris Aho.
Exempel på enskild gängmedlem
Moris Aho, släkting till Bernard och Abram, greps i december 2009 i Ronna i samband med att polisen skulle genomföra en kontroll av honom. Han och en 27-årig man flydde efter att ha setts komma ut ur ett skogsparti med pistolen i handen, en halvautomatisk pistol av fabrikat Tanfoglio, kaliber 7,65 mm. Till det fanns sex patroner till vapnet. Vapnet var skarpladdad, osäkrad och hade en patron i loppet. Moris Aho slängde ifrån sig pistolen och försökte fly men poliserna sprang ikapp honom. På sig hade han också skyddsväst och innehaft 2,43 gram kokain och 7,32 gram cannabis, som han även var påverkad av. Tidigt 2008 eller sent 2007 blev han skjuten i benet och angav nu vapeninnehavet som skyddsåtgärd som sitt förvar. Utredningen av den nedskjutningen lades sedan ned av polisen.
Moris Aho åtalades för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Under rättegången i Södertälje tingsrätt fanns det extrainkallade poliser beväpnade med automatvapen bevakade och alla som ville in visiterades och det fordon som transporterade den åtalade Moris från häktet i Huddinge eskorterades framför och bakom av polisbilar. Tingsrätten dömde honom sedan till tio månaders fängelse.
KOPPLINGAR TILL SLÄKTINGAR/SAMHÄLLET
Följande är vad GoBs kartläggning menar med komplexa kopplingar till det civila samhället:
En släkting till maffiabröderna Aslanoglu är riksdagsledamoten för Moderaterna, Metin Ataseven.Tidigare var han Socialdemokrat. Frågan är hur han kunde bli invald i riksdagen. Var det så många som kryssade honom i personvalet? Eller fanns det något ohederligt bakom?
I ett inslag i TV4 berättade Metin Atavesen själv om hur han rekryterat hundratals röster till sin egen personkampanj, både vid förra valet och inför kommande. Släkten är stor och vännerna många och alla stödröstar på honom. Inget konstigt med det tyckte han då.
Såvida man inte noterar vad som hände inför valet 2010: Då avslöjades minst fem kandiderande moderater i Stockholm som hade betalat nya medlemmars avgifter och uppmanat dem att personrösta på dem. Åtminstone den först avslöjade avsade sig sin kandidatur till riksdagen. Media slog upp det stort och Moderaterna var hårt ansatta.
Bloggarna fick mail, och det handlade om Atavesen:
Inte isolerad händelse i Stockholm. I Södertälje syntes M A vandra in på Moderaternas kansli i stadshuset med en hög hundralappar för att betala nya medlemmar. Om jag vore Moderaterna skulle jag nog kolla upp hur många röster A fick ifrån Södertälje, hur många nya medlemmar avdelningen fått senaste månaderna, och hur avgifterna betalats in. Kontant eller via pg/bg. A har idag en möjlig valbar plats in i riksdagen, kanske tack vare detta provvalsfusk. Redan i förra valet ska A ha “värvat” 130 medlemmar som han själv betalade medlemsavgiften för.
Metin Atavesen nekade dock till alla misstankar om fusk när även media tog upp det. Men källan hävdade det motsatta. Metin Ataseven hade betalat många syrianers medlemskap i Moderaterna, och det var allmänt känt. På så sätt fick han en mycket bra placering i provvalen. En av hans kusiner sa även att Metin ska ha investerat i sin politiska karriär genom att betala stora summor pengar till Moderaternas valkampanj, att han ska ha köpt sig sin placering.
Går det att bevisa? Dessvärre är det ett nej.
Spelhålorna
Metin aspirerar ironiskt nog även på att bli åklagare (läste juridik vid tiden för valet). Metin har flera gånger uttryckt sin oro i lokal media över situationen i Ronna centrum, och förespråkar nolltolerens mot brott. Hedervärt. Men får ett löjets skimmer över sig om man ser till hans historik och släktingar:
Metin var tidigare VD för fastighetsbolaget Ginatas vilket ägs av hans två bröder. Ginatas äger som nämnt innan köpcentrat Ronna Centrum och därinne drevs spelhålan Oasen, som ju sedan var platsen för trippelmorden, samt minst tre andra illegala spelhålor. Polisen gjorde razzior flera gånger och beslagtog både tunga vapen och illegal sprit i lokalerna, men ingen av spelhålorna slogs igen. Inte ens Oasen. Efter morden på Moussabröderna blev det dock för mycket. Brödernas Moussas Telge Kamratförening kördes ut för gott och Metin Atavesen dundrade på i media. Metin Ataseven påstod även att han inte kände till den omfattande illegala spelverksamheten.
En syriansk källa säger däremot annat:
Alla Södertäljebor med inblick i syrianernas liv vet att det inte är något annat än ett spel för gallerierna. Metin var- och är helt medveten om verksamheten i lokalerna men lät det fortsätta under sin tid som VD – eftersom två av spelhålorna drevs av hans släktingar och för att hans fastighetsbolag tar ut ockerhyror. Dessutom har Metin och hans bröder varit inblandade i själva smugglingen och langningen av bland annat illegal sprit.
Oasen ska enligt obekräftade uppgifter finnas kvar, det har bara bytt föreningsnamn med nya skumma aktörer i bakgrunden.
Kreativa släktingar
Metin Atasevens kusin är Johan Melkemichel som under många är var ordförande för St Afrems församling i Södertälje. När Johan blev misstänkt för ekonomisk brottslighet placerade klanen snabbt Metins syster Silvia som ordförande. Med rubriken “första kvinnliga ordförande i syrisk-ortodox kyrka” lyckades man släta över kriminaliteten.
Melkemichels stod också bakom bluffen “Jesus från Södertälje”, “oraklet” Samira som det påstods rinna olja ur händerna på. Verksamheten “oraklet” Samira bringade in över trettio miljoner kronor till klanen och dess allierade brottslingar. Människor från hela världen skänkte pengar till Samira för botgöring, för att Gud antingen skulle bota deras blinda eller handikappade barn. Mycket av pengarna tvättades rena av klanen och användes för att antingen köpa fastigheter eller kommersiella bolag. Metin Ataseven var en del av detta bedrägeri.
Metin Atasevens bror Tony Suleyman Ataseven är dömd för ekonomisk brottslighet. Andra syskon och kusiner är dömda för bankrån och andra grova brott. Johan Melkemichels söner finns bland dessa.
Fotbollen
Gudfadern/bröderna Aslanoglus ena bror är Syrianska FC:s tränare Özcan Melkemichel. En kusin till bröderna heter Andreas Temiz och är ordförande för Syrianska FC. En annan kusin är Sirus Melkemichel, ordförande för supportrarna Gefe.
Sirus far och farbror driver festlokalen som det är bröllop i varje vecka, där alla pengar för cateringen går direkt till klanen. Den har också kontroll över syrianska tv-kanalen Suryoyo Sat. Listan på positioner de har inom rörelsens alla grenar är lång.
Även S-politiker figurerar i sfären
Den socialdemokratiske politikern och fd partisekreteraren Ibrahim Baylan är född i Turkiet. Tidigare var han skolminister 2004-2006 och är riksdagsledamot sedan 2006. Han gifte sig 2006 med en svensk kvinna med fd statsminister Göran Persson som vigselförrättare.
Men Ibrahim Baylan tillhör också den assyriska/syrianska kristna folkgruppen. För några år sedan deltog han i ett möte i den syrianska kyrkan i Södertälje. Men det gick inte helt smärtfritt. Metin Atasevens mamma skällde nämligen ut Ibrahim Baylan för att denne hade gift sig med en etnisk svenska och därmed gjort sig till förrädare mot den syrianska gruppen.
Ytterligare en socialdemokrat
Besim Aho (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Södertälje, har i många år fört en kamp mot spelmissbruket inom den egna folkgruppen och har ställt krav på att kyrkor och föreningar visar civilkurage och handlingskraft mot de lokaler där spelet försiggår. Han är en hederlig man. Det kan man dock inte säga om hans tre släktingar:
Bernard, Abraham och Moris..
Lång lista
Många företagare, fotbollsklubbarna samt politiker, tjänstemän och andra på samhällspositioner.. Det tar aldrig slut med kopplingar och förgreningar till det civila samhället. Skiljelinjen mellan hederliga släktingar och grovt kriminella är mycket mycket tunn inom de syrianska mäktiga familjerna i Södertälje. Risken för vänskaplig påverkan, jäv, gentjänster och fördelar är i många fall uppenbar. Något myndigheterna också insåg när de påbörjade sin djupkartläggning av maffian.
MAFFIAMÅLET
Var det värt över 70 miljoner kronor?
Vi vågar nog påstå det. I gengäld har polisen knäckt en svårgenomtränglig brutal maffiaorganisation där lojaliteten, ordergivning och släktskapet betyder allt. De hårt prövade Södertäljeborna – och inte minst de mest utsatta som levt med maffians brutala närvaro i flera år – är välförtjänta en lugnare tillvaro utan ständig rädsla, hotbilder och våld mot liv och hälsa.
Förhopppningsvis har invånarna fått tillbaka sin stad – för gott..

1 kommentar:

  1. Min mor var diagnossed med stadium fyra tjocktarmscancer om ett år sedan, har hon haft en mycket svår resa. Hon har haft två rundor av chemotheraphy, en runda eller Y90 strålning och nu upplever lever faliure. Gulsot, en svag aptit och depression är några av hennes symptom. Jag undrade vad andra behandlingsalternativ hon har (t.ex. en levertransplantation eller en klinisk prövning) och även hur länge hon har att leva. Min mamma är min bästa vän och hjälte, hon uthärdar så mycket som dina nära och kära gör too.but en kusin till mig kom till vår räddning genom att beställa denna hampa olja från en stiftelse i Storbritannien, och hittills medicineringen har visat effective.now min mamma kan göra saker som hon aldrig kunde göra innan, jag är så glad så jag bestämde mig för att använda detta medium för att varna alla cancerpatient att med en god hampa olja, kan du definitivt slå cancer.if du råkar vara i behov av denna medicin , kan du kontakta stiftelsen med denna e-postadress: ricksimpsonmedicalservices@gmail.com

    tack    SvaraRadera