fredag 3 augusti 2012

Ahmad Abdel Rohman körde ihjäl en cyklist i centrala Malmö


Black Cobra-man åtalas efter dramatisk biljakt med en död

ÅTAL Vansinnesfärden som ledde till att en manlig cyklist kördes ihjäl och två andra skadades utspelade sig den 12 juni i centrala Malmö under rusningstrafik. Ahmad Abdel Rohman, född 1992, körde en Volvo S80 och stannade nyfiket till vid en bilkrock där polisen bad honom fortsätta. Men han vägrade.
När Rohman väl rullade iväg körde en civil polisbil efter då Rohman uppträdde konstigt. Man misstänkte narkotikarus och id-kontroll var tanken. Men innan civilpolisen kunde slå stopp på Rohman hade denne redan gjort en u-sväng och var på väg tillbaka och försökte först ramma civilpolisens bil och sedan en unifomerad polis jämte krockplatsen.
Rohman ökade farten och for sedan i mycket hög hastighet (90-100 km/tim) genom de centrala delarna, med den civila polisbilen efter sig, framförd av ett polisbefäl med lång erfarenhet. Några hundra meter från krockplatsen körde Rohman på den hjälmförsedde cyklisten Göran Nilsson, f. 1959, på väg hem från sitt som scenproduktionschef vid Malmö Opera ett kvarter bort. Nilsson slungas upp i luften och slog i asfalten med sådan kraft att han avled på platsen. Flera chockade butiksägare, kunder och fotgängare bevittnade den hänsynslösa påkörningen och Nilssons död. Ytterligare två andra, en cyklist och en fotgängare, skadades lindrigt i påkörningen.
Fler polisbilar ansluter. Slutligen lyckas man få stopp på Rohman som kraschade in i en stolpe några kvarter från startpositionen. Anledningen till att Rohman inte ville stanna var sitt narkotikarus samt att han saknade körkort och inte ville ha sitt körkortstillstånd indraget. Det valet ledde till att en svensk älskad familjefar och mycket omtyckt kollega fick plikta med sitt liv.
Ahmad Abdel Rohman har erkänt flera punkter han anklagas för och nu åtalas han för dråp, två fall av grov misshandel, försök till mord, försök till grov misshandel, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och ringa narkotikabrott.
Rättegången startar nästa vecka i Malmö tingsrätt. Vansinnesfärden, påkörningen av Nilsson, kraschen i stolpen följdes av väldigt många vittnen längs färdvägen. Utredningen är därför omfattande och hela scenariot har återskapats och filmats inför rättegången.
Internutredning
Parallellt utreds även polisbefälet internt då det fanns/finns misstankar om tjänstefel, att hans förföljande skulle ha stressat Rohman att köra fortare/orsakat dödsolyckan, istället för att avbryta förföljandet i tid. Emellertid är det många vittnen som bekräftar befälets bild av händelseförloppet, att han inte låg för nära eller stressade på. Rohmans narkotikarus gjorde honom mycket farlig i trafiken oavsett.
SDS – Alla artiklar
Rohman
Ahmad Abdel Rohman, född 1992 och svensk medborgare. Det går inte att utvisa honom. Han är bostadslös, har ingen sysselsättning eller inkomst. Han är uppväxt i Malmö och Tomelilla. Volvon han körde förekommer det också olika uppgifter kring. Dels att han lånat den, dels att den är skriven på honom from den 11 juni i år.
Kriminellt CV
Ahmad Abdel Rohman är fd medlem i Black Cobra, som sägs vara nedlagt i hela Skåne men är aktivt i övriga Sverige.
Sommaren 2008: Ahmad Abdel Rohman döms för första gången som 15-åring till skyddstillsyn för misshandel, olaga hot, stölder och narkotikasmuggling.
April 2010: Förra våren gick han på ett tekniskt tekniskt gymnasium i Malmö och hade då möjligen framtiden för sig om han skött sig. Men så blev det inte. För samma månad tillsammans med Ibrahim Said, född 1991och Hetem Sejdin, född 1989, var man på reseterminalen Knutpunkten i Helsingborg där de gick fram till en 19-åring och presenterade sig som medlemmar i Black Cobra.
Sedan tvingades 19-åringen med hot om våld att följa med på en biltur till flera telefonbutiker där han skulle teckna mobilabonnemang och sedan överlämna telefonerna till männen. Under bilresan besöktes också offrets skola och föräldrahem. I bostaden stals tv-apparater och smycken. För att understryka maktövertaget tvingade gärningsmännen sitt kidnappningsoffer att dra ner byxorna och böja sig över soffan. Därefter utsattes han för en grov sexuell handling av Ibrahim Said. I rummet brddvid stod Hetem Sejdin och Ahmad Abdel Rohman och garvade åt övergreppet.
De tre tillsammans åtalades för människorov, grov stöld och stöld samt Ibrahim Said ensam för våldtäkt och falsk tillvitelse – det sistnämnda efter att ha uppgett sin brors namn vid häktingsförhandligen.
Ahmad Abdel Rohman dömdes för bland annat grov stöld och försök till utpressning till tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Men han släpptes direkt då straffet ansågs redan vara verkställt genom den långa häktningstiden.
Maj 2010: Polisen larmas till det tekniska gymnasiet efter att Ahmad Abdel Rohman mordhotat tre lärare. Han greps och Malmö tingsrätt dömde honom för olaga hot. Men straffet blev noll. Den tidigare utdömda skyddstillsynen bestämd av Helsingborgs tingsrätt i förra målet skulle avse även det nya brottet olaga hot.
November 2010: Ahmad Abdel Rohman står utanför sina föräldrars lägenhet där han bankade och sparkade på dörren men blir inte insläppt. Då tänder han eld på reklampapper och trycker in dem genom brevlådeinkastet. Det brinnande papperet hamnar på en matta på golvet där föräldrarna lyckades släcka allt.
Malmö tingsrätt dömde sedan Ahmad Abdel Rohman för försök till mordbrand, skadegörelse och narkotikabrott till nio månaders fängelse. Tingsrätten tog hänsyn till hans ålder annars hade straffet blivit fängelse i ett år och sex månader. Han hade även misskött frivården enligt Kriminalvården, som påpekar att Rohman har narkotikaproblem. Rohman själv anser sig inte ha några sådana bekymmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar