måndag 4 mars 2013

DO stämmer Ronneby Brunn

Ännu en kravmaskin som inte vill arbeta Merdieh al RobeyiDO stämmer Ronneby Brunn

Kvinna med slöja nekades jobb Merdieh Alrobeyi fick nej när hon sökte sommarjobb som städerska på Ronneby Brunn eftersom hon bar slöja. Nu stäms hotellet av Diskrimineringsombudsmannen, DO.
PUBLICERAD 4 MARS 2013 - 14:39 – UPPDATERAD 4 MARS 2013 - 16:26
Artikeltexten fortsätter längre nerHoppa till artikeltexten
Blekingenytt berättade i mitten av november i fjol om Merdieh Alrobeyi, som under sommaren nekades jobb på Ronneby Brunn eftersom inte var villig att arbeta utan slöja.
Hon erbjöds emellertid jobb i kulisserna, det vill säga i utrymmen där gästerna inte kunde se henne.
– DO menar att det bemötande som kvinnan fick och den klädkod som företaget tillämpade var diskriminering eftersom den utestänger alla de som av religiösa skäl bär huvudduk, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg.
DO stämmer nu företaget i Arbetsdomstolen och begär en diskrimineringsersättning på 50 000 kronor till kvinnan.
Ronneby Brunns vd, Christian Mörkstedt, säger att han ännu inte har läst beslutet och vill därför inte lämna några kommentarer i ärendet.

Visar 1 kommentarer

Sortera efter    Prenumerera via e-post   Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad(Pausa)
  • Idiotförklara Diskrimineringsombudsmannen, DO.Alla förutom diskrimineringsombudsmannen vet att slöjan inte är skyddad av religionsfriheten. Enligt Europadomstolens domar har arbetsgivaren rätt att neka vem som helst, som vägrar skaka hand med halva befolkningen, praktikplats. Endast bön och annan religionsnära tro skyddas av religionsfriheten i Europakonventionen, inte handskakning och inte slöja heller.
    Rätten att bära slöja på jobbet är ingen rätt, det är ett medgivande av arbetskamraterna som gäller. Vill inte arbetskamratens se den har kan de få till stånd att det åker av, eller att personen säger upp sig alternativt blir uppsagd. Detta menar professor emeritus Reinhold Fahlbeck som studerat Europadomstolens domar. ”Kvinnor som vänder sig till domstol för att få ha sjal möts av att omgivningen kräver att få slippa religiösa manifestationer”, anser Reinhold Fahlbeck.
    – Kvinnor som vänder sig till domstol för att få ha sjal möts av att omgivningen kräver att få slippa religiösa manifestationer.Den principen har använts för att slå ut sjalar i franska skolor, Dogru mot Frankrike 2009, och att utestänga en ung man med sikhisk turban.– Europakonventionen skyddar den religiösa åsikten utan inskränkningar, men inte religionsutövningen fullt ut, säger Reinhold Fahlbeck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar