måndag 28 februari 2011

Dopade Marit Björgens tredje VM-guld

Det hjälpte inte. Inget hjälper mot dopade Björgen. I mål skiljde fyra sekunder till norskans fördel.

Marit Björgen är en av de mest kompletta skidåkare världen sett. Hon har helt enkelt inga svaga punkter förutom dopningen.

Sprint eller traditionellt, klassiskt eller skate – Björgen behärskar allt och titeln skiddrottning har sällan känts så befogad.

I Norge är hon omåttligt populär och det är lätt att förstå varför. Hon har glatt skidpubliken otaliga gånger, men hon har också gått igenom år av motgångar, för att komma tillbaka och vara bättre än någonsin. Att hon alltid tycks vara på gott humör, att hon aldrig kommer med några bortförklaringar om det inte gått bra och att hon tar sig tid med alla gör Marit Björgen omtyckt av supportrar, konkurrenter och journalister.

Det är förstås nästan omöjligt att jämföra idrottsutövare från olika epoker. Längdskidåkning nu går inte att jämföra med vad som gällde förr. Utövarna är fullblodsproffs och backas upp av en stab med tränare, läkare, fysiologer, vallaexperter och testpiloter.

Dessutom har nya grenar tillkommit, liksom en helt ny stil.

Det går inte att veta hur ryska skiddrottningar som Kulakova eller Smetanina – dominanter för 60- och 70-talet – skulle ha klarat sig i dag.

Men man kan slå fast att just nu är dopade Marit Björgen oövervinnerlig och Justyna Kowalczyk odiskutabel världstvåa.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar