tisdag 12 januari 2010

Säpo varnar: Teroristerna finns i Sverige


Den somaliska terrorgruppen al-Shabab rekryterar unga svenskar.
Säpo skärper uppmärksamheten efter Jihadisten Muhideen Jelle mordförsök på Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard i Danmark.
Ett tiotal svenskar deltar just nu i träningsläger
och våldshandlingar i Somalia, enligt Säpo


Självmordsbombare
Den 28-årige Jihadisten Muhideen Jelle som försökte mörda tecknaren Kurt Westergaard skulle ta över rollen som underrättelsechef för al-Shabab. Den tidigare underrättelsechefen blev allvarlig skadad i strider i Somalia och fick ett ben amputerat. 28-åringen besökte Sverige förra året för att samla in pengar och rekrytera självmordsbombare till al-Shahab, uppger somalier i Sverige. Besöket ska ha skett tillsammans med en god vän, också han dansk-somalier, som senare blev självmordsbombare och sprängde ihjäl ett 20-tal människor i Somalias huvudstad Mogadishu i december.

Svårt att stoppa.

Tidigare har Säpo varnat för att unga svenskar i Somalia "inom kort" kan delta i terrordåd. Unga män, uppvuxna i Sverige, inspireras av äldre och erfarna aktivister, förklarar Malena Rembe, chefsanalytiker vid Säpos enhet för kontraterrorism, i en intervju. Hon påpekar att det är svårt för Säpo att stoppa deras resor till Somalia.
- De har alla radikaliserats till den här våldsglorifierande ideologin i Sverige, säger Rembe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar